یافتن لکنت زبان در کودکان و راه های درمانی آن بسیار آسان است. کودکانی که به راحتی صحبت میکنند و اعتماد به نفس آنها به حدی است که بتوانند با سایر کودکان ارتباط برقرار کنند، مشکلی ندارند. اما نقطه مقابل کودکان قبلی، کودکانی هستند که نمی توانند به خوبی صحبت کنند و اعتماد به نفس پایینی دارند. کودکان دارای لکنت نمی توانند تمام کلمات را به راحتی ادا کنند و یا بر روی کلمه خاصی گیر میکنند. به طور مثال امکان دارد زمانی که واژه مادر را صدا می کنند به طور مشدد حرف میم را بکشند. لکنت کودکان قابل درمان است و باید مراحل درمانی تحت نظر متخصص گفتار درمانی طی شود. بسیاری از والدین به دنبال یافتن علت برای لکنت زبان کودکان هستند. اما علت خاصی توسط پزشکان و دانشمندان مشخص نشده و هنوز کشف تازه ای بدست نیامده است.
آیا علل ژنتیکی باعث به وجود آمدن لکنت زبان در کودکان هستند؟
علت به وجود آمدن لکنت زبان در کودکان ناشناخته است. اما دانشمندان با انجام تحقیقات و بررسی موارد مختلف متوجه شده اند که اختلالی در مغز کودک وجود دارد. این اختلال خفیف مربوط به شبکه مغزی یا همان نورون های مسئول گفت و گو در مغز است. اگر یک خانواده دارای کودکی با لکنت زبان باشد، امکان ادامه دار شدن آن، به صورت ژنتیکی وجود دارد. در مورد دوقلو ها نیز اگر همسان باشند امکان دارد که با ایجاد لکنت، هر دو دچار این بیماری شوند. بعضی از پزشکان بر این باور بودند که خانواده ها عامل ایجاد شدن لکنت در کودکان هستند. ادعای آنها چنین بود که: در زمانی که کودک در گفتن بعضی کلمات به طور طبیعی دچار اختلال می شود نباید به آنها فشار آورد. اجبار خانواده به کودک باعث میشود که به طور واقعی دچار لکنت شده و استرس زیادی را تحمل کند.
لکنت زبان چه اثراتی را برای کودکان به وجود می آورد؟
اگرچه پزشکان نتوانستند اثبات کنند که لکنت کودکان از بابت والدینشان است؛ اما اثرات آن را اثبات کردند. اثراتی که لکنت برای کودکان ایجاد می کند مربوط به زمانی است که در کنار سایر کودکان قرار می گیرند. یعنی هم سن و سالان کودک دارای لکنت، او را مسخره میکنند و اعتماد به نفس او پایین می آید. اگر لکنت این کودک در همان سنین کودکی درمان نشود در آینده نمی تواند از پتانسیل خود استفاده کند. یعنی پتانسیل های شغلی و فرصت های مختلف کاری را از دست می دهد و قدرت ارتباط عمومی پایینی خواهد داشت. بعضی از پزشکان معتقدند که امکان دارند الگویی را برای ایجاد شدن لکنت زبان تصور کرد.
لکنت زبان مطابق الگوی پزشکان از طریق یکی از توسعه دهنده های زیر مشاهده می شود:
- مشاهده نشانه های اولیه لکنت همچون کشیدن بی مورد کلمات در کودکان ۲ تا ۳ سال به صورت خفیف یا آشکار
- لکنت امکان دارد به صورت ناگهانی و یا حتی تدریجی در سنین بلوغ ایجاد شود
- اگر لکنت در سنین پایین یا همان دوران مهد کودک درمان نشود، مراحل درمان در سال های بعدی سخت تر خواهد بود

مراحل درمانی کودک دارای لکنت چیست؟
اولین مرحله درمانی کودکی که دارای لکنت زبان است مربوط به مراجعه به پزشک می شود. آسیب شناس گفتاری و یا متخصص گفتار درمانی می توانند کودک شما را معاینه و نظر پزشکی خود را اعلام کنند. امکان دارد پزشک درمانگر کودک شما نظرش این باشد که لکنت در مورد کودک شما صدق نمی کند. یعنی کودک احتیاجی به شروع اقدامات درمانی ندارد و اختلال گفتار او، طبیعی و مقتضای سن کودکی است. برای کودکانی که دچار لکنت نشده اند اما در ادای برخی کلمات مشکل دارند باید نکته ای را بدانید. نکته این است که این کودکان فقط احتیاج به مرور زمان دارند و باید ارتباط مستمر با آنها را حفظ کنید.
اما شما والدین عزیز لازم است بدانید که تشخیص اینکه آیا لکنت زبان به زمان نیاز دارد یا باید مراحل درمان را آغاز کنید، بر عهده متخصص گفتار درمانی است. بر همین اساس هیچگاه به طور فردی، شروع به درمان کودک نکنید و اجازه دهید تا متخصص گفتار درمانی نظر خود را اعلام کند.