آیا لکنت زبان عصبی وجود دارد؟ در این مطلب قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم. خیلی اوقات والدین کودکان دارای لکنت و بزرگسالان دارای لکنت شکایتی دارند مبنی بر اینکه وقتی کودک یا فرد عصبی می شود، لکنت خودش را نشان می دهد یا اینکه شدت لکنت افزایش پیدا می کند. به یاد داشته باشیم که عبارت ( لکنت زبان و لکنت زبان عصبی ) از نظر علمی غلط می باشد. اما درمان لکنت زبان عصبی چیست درادامه به این موضوع می پردازیم.
آیا لکنت زبان عصبی وجود دارد؟
در ابتدا باید بدانیم که عصبانیت علت لکنت نیست ، عصبانیت و سایر احساسات منفی یا مثبت می تواند عاملی برای تشدید لکنت باشد. روزهایی را در نظر بگیرید که عصبانی نبودید اما لکنت را تجربه کردید! اما با شدت کمتر .
آیا فرد دارای لکنت لزوما فرد عصبی است ؟
نکته ی بعدی این است که اهمیت دارد که بدانیم افراد دارای لکنت لزوما عصبی نیستند ! یکی از باورهای قدیمی در مورد افراد دارای لکنت این بود که: ( آنها افرادی عصبی هستند !) درحالی که کاملا غلط است و لزوما فرد دارای لکنت ، عصبی نیست .
چرا وقتی عصبی می شویم لکنت خودش را نشان می دهد؟
لکنت یک اختلال گفتاری است که فاکتورهای متعددی روی لحظات وقوع آن اثرگذار هستند. عصبانیت ، اضطراب ، ترس جزو فاکتورهایی هستند که باعث تشدید لکنت می شوند.
فردی که دارای لکنت است ، دستگاه گفتاری متفاوت تر و ناپایدار تری نسبت به افراد بدون لکنت دارد. یک فرد بدون لکنت را در نظر بگیرید ، روزهایی بوده است که آن فرد بدون لکنت در موقعیت هایی که عصبانی بوده است ، حرف زدن برایش دشوار می شود یا زمانی که خسته یا گرسنه است ، خود من به عنوان درمانگر لکنت که سال ها تجربه ی کار داشتم با این وجود در مواقع عصبانیت یا خستگی و کمبود خواب تپق می زنم .
پس دستگاه گفتاری همه ی ما تا حدی ناپایدار است اما افراد دارای لکنت ناپایداری بیشتری را با هر اتفاق خاص تجربه می کنند .
عصبانیت را مثل یک زلزله در نظر بگیرید . با شروع زلزله ساختمان هایی تخریب می شوند که سست تر و ناپایدار تر هستند.فرد دارای لکنت در زمان عصبانیت آشفتگی ای که در مغز تجربه می کند آشکارترین تاثیرش را روی گفتار فرد می گذارد.
چه کار کنم که با وجود عصبانیت لکنت اتفاق نیفتد ؟
شما نمی توانید یک شبه و صرفا با یک توصیه گفتار خود را روان کنید . اما شروع درمان با یک گفتاردرمانگر تخصصی لکنت می تواند شما را در مسیری قرار دهد که به زمانی برسید که حتی با وجود عصبانیت ، لکنت نکنید . اما چطور ؟
درمان لکنت چه در کودکان و چه در بزرگسالان سلسله مراتبی دارد . تمرینات از سطوح ساده به سخت انجام می شود و در هر مرحله تمرین و ممارست نیاز است . برای مثال یک بزرگسال دارای لکنت در ابتدا تکنیک های روانی گفتار را در جلسه ی درمان می آموزد بعد با افراد جدید تر سعی می کند روان تر صحبت کند و به تدریج جلسات تمرینی سخت تر می شود ، برای مثال رعایت تکنیک ها در یک لایو اینستاگرامی یا رعایت تکنیک ها در یک جلسه ی گروهی و صحبت در جمع یا ارایه ی کنفرانس و … پس رعایت و تمرین تکنیک های گفتاردرمانی در سطوح زبانی، شناختی ، موقعیتی و فردی به تدریج فرد را توانمند می سازد که در موقعیت های عصبانیت و … شدت لکنت کاهش پیدا کند و یا حتی لکنت حذف شود .
آیا استفاده از دارو می تواند به فرد کمک کند ؟
دارودرمانی برای درمان اختلال لکنت ثابت نشده است . اما اگر فرد مضطربی هستید که این اضطراب غیرطبیعی و آزار دهنده است می توانید با یک متخصص مغز و اعصاب یا یک روانپزشک مشورت کنیم. کاهش اضطراب در بزرگسالان ممکن است باعث کاهش موقتی لکنت شود. اکیدا توصیه می کنم به هیچ عنوان برای کودکان صرفا با هدف درمان لکنت دارو درمانی انجام نشود، چرا که عوارض جانبی داروها برای کودکان بسیار آسیب زننده است.
درمان لکنت زبان عصبی
درمان اصلی لکنت صرفا با گفتاردرمانی است ، اما می توان در کنار گفتاردرمانی از فعالیت هایی استفاده کرد که موجب کاهش اضطراب و ذهن آگاهی بیشتر شوند. برای مثال در کنار جلسات و تمرینات گفتاردرمانی ، ورزش هایی مثل یوگا می تواند باعث ذهن آگاهی بیشتر شود و این ذهن آگاهی روی روند درمان لکنت تاثیر مثبت داشته باشد، اگرچه به تنهایی یوگا نمی تواند موجب درمان لکنت شود !!
واقعیت این است که در مورد ارتباط بین لکنت و هیپنوتیزم ، یوگا، مدیتیشن ، دارودرمانی، طب سوزنی و …. مقالات علمی محدودی وجود دارد و اثرگذاری هیچ یک ثابت نشده است و نتایج علمی ضد و نقیض و غیرقابل استناد هستند و در حال حاضر تنها تخصصی که اثرگذاری آن بر روی لکنت از طریق مقالات علمی متعدد ثابت شده است ، گفتاردرمانی می باشد.