لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان به عنوان یک اختلال گفتاری شناخته شده است. به طور دقیق نمی توان علتی را به عنوان منشا و منبع برای ایجاد لکنت بدانیم. اما تلاش محققان در این موضوع چنین بوده است تا بتوانند دلیل هایی را برای ایجاد لکنت پیدا کنند. در تحقیقات آنها به سه نکته ی کلیدی اشاره شده است که مربوط به من منشا ایجاد لکنت هستند. اولین نکته مربوط به رشد خود کودک می شود. یعنی کودک دارای لکنت نتوانسته است میانگین رشد سنی خود را به طور کامل طی کند و همین موضوع باعث ایجاد لکنت شده است. این موضوع والدین را به شدت نگران کرده و آنها می ترسند که کودک نتواند به طور کامل و راحت صحبت کند.
اولین علت ایجاد لکنت زبان در کودکان چیست؟
اولین علت ایجاد لکنت زبان در کودکان مربوط به عدم رشد کامل او می شود. معمولاً کودکان در سنین ۲ تا ۴ سالگی دچار لکنت می شوند. باید بدانید که فرقی میان دختر یا پسر بودن کودکان وجود ندارند و عدم رشد، علتی برای ایجاد لکنت است. درمان لکنت در سنین پایین بسیار راحت تر از بزرگسالی است. بر همین اساس اقدام به هنگام می تواند از آثار و نتایجی که لکنت برای کودک دارد جلوگیری کند. اگر متوجه شدید که کودک تان دارای لکنت است باید با متخصص گفتار درمانی صحبت کنید و روش های درمانی را طی کنید.
راه درمانی که متخصص گفتار درمانی برای لکنت زبان ارائه می کند مربوط به گفتار کودک است. البته متخصصان ماهر در ابتدا وضعیت کودک را ارزیابی کرده و راه های درمانی را نسبت به حالات کودک، ارائه می کنند. پس جای نگرانی برای والدین وجود ندارد و کودکان به راحتی قابل درمان هستند.
دومین علت مهم لکنت زبان در کودکان چیست؟
دومین علت ایجاد لکنت زبان در کودکان مربوط به عوامل وراثتی می شود. اگر سابقه خانوادگی کودک به گونهای باشد که در میان اعضای خانواده او کسی دارای لکنت باشد، امکان لکنت کودک وجود دارد. سابقه خانوادگی لکنت زبان فقط مربوط به عوامل وراثتی خانواده پدر نمی شود و خانواده مادر نیز شامل عوامل وراثتی میشود. بر همین اساس امکان دارد لکنت کودک به عنوان یک عامل ژنتیکی در او بوده باشد. متخصص گفتار درمانی می تواند با ارزیابی کودک وضعیت او را شناسایی و راه های درمانی را ارائه کند. معمولاً کودکانی که به طور ژنتیکی دارای لکنت زبان هستند به مرور زمان دچار افسردگی می شوند. برای جلوگیری از ایجاد افسردگی در کودکان نیاز است تا اعتماد به نفس و انگیزه آنان به زندگی را تقویت کرد. بر همین اساس لازم است تا به طور منظم تا برطرف شدن کامل لکنت، از کمک های یک روانشناس استفاده کنید.

آیا تحقیقات محققان مربوط به وضعیت روانشناسی کودک نیز می شود؟
سومین عاملی که باعث ایجاد لکنت زبان در کودکان میشود، وضعیت روانشناسانه اوست. در صورتی که شرایط روانی و خانوادگی کودک به طور غیر طبیعی و یا چالش برانگیز باشد قطعاً مشکلاتی را خواهد داشت. یکی از ساده ترین مشکلاتی که برای کودک ایجاد میشود همان لکنت زبان است. با توجه به سابقه روانشناسانه ی ایجاد این نوع لکنت، می توان اثرات آن را طولانی مدت دانست. یعنی اگرچه کودک در سنین کودکی از مشکلات گفتاری رنج می برده اما همچنان امکان بازگشت آن در بزرگسالی وجود دارد. البته باید بدانید که امکان بازگشت لکنت زبان برای کسانی وجود دارد که منشا ایجاد لکنت آنها مربوط به مسائل روانشناسانه است.
علائم لکنت زبان در تمامی موارد بالا به صورت یکسان است. به طور مثال یکی از شایع ترین علائم لکنت مربوط به کشیدن بی جهت کلمات است. یعنی در زمانی که کودک بخواهد برادر خود را صدا کنند حرف “ب” را به طور مشدد ادا می کند. از دیگر علائم لکنت می توانیم به حرکات غیر کلامی کودک اشاره کنیم. معمولاً کودکانی که دارای لکنت هستند دستان خود را به طور بی مورد حرکت می دهند. همچنین این نوع کودکان سعی می کنند به جای گفتن کلمات و تکلم گفتاری از علائم ظاهری صورت خود استفاده کنند.