لکنت زبان در کودکان، علائم، پیشگیری، درمان

لکنت زبان در کودکان، علائم، پیشگیری، درمان

لکنت زبان موضوعی است که می تواند در زمان رشد کودک اتفاق بیفتد. معمولاً کودکانی که در محیط های مختلفی زندگی کرده اند نسبت به کودکانی که در یک محیط ثابت زندگی کرده‌اند، مشکلات کمتری داشتند.  این موضوع می تواند در سنین کودکی نقش پررنگی داشته باشد و عامل برخی بیماری های ناشناخته او محسوب شود. کودکان تا سن ۵ سالگی مشغول دریافت اطلاعات و یادگیری زبان از محیط پیرامون خود هستند. بنابراین تعدد مکان زندگی باعث انزوای کودک و عدم دریافت کافی اطلاعات از محیط می شود. یعنی کودک نمی تواند کلمات و صداها را به خوبی از محیط اطراف دریافت کند. لذا دچار لکنت زبان میشود و به طور عرفی اصطلاحاً به صورت نوک زبانی صحبت میکند.

چگونه با یادگیری زبان به کودکان دارای لکنت زبان کمک کنیم؟

لکنت زبان می تواند در سنین کودکی مشکل ساز شود. والدین و معلمان می توانند بهترین کسانی باشند که در تعلیم زبان برای کودکان موثر باشند. یعنی کودکان و نوزادان صداها و کلمات مختلف را از والدین خود می شنوند و همین موضوع باعث شکل گیری زبان در کودک می شود. پس در سنین کودکی اگر کلمات مختلف و صداهای گوناگون به گوش کودک برسد، او می تواند دایره لغات بزرگتری داشته باشد. اما احتمالاً برای شما خوانندگان گرامی این سوال به وجود می آید که: چگونه می توانیم با کودکان ارتباط صدایی برقرار کنیم؟ با کمک گرفتن از برخی راهکارهایی که به نظر ساده می رسند می‌ توانید دایره لغت کودک را افزایش دهید.

برخی از بهترین راهکارهایی که والدین می توانند برای جلوگیری از لکنت زبان انجام دهند عبارت است از:

  • پاسخ دهی به اولین صداها و حتی گریه هایی که کودکان و نوزادان دارند
  • گوش دادن به سوالاتی که کودکان می پرسند و پاسخ دادن به آنها
  • سوال پرسیدن از کودک و صحبت کردن با او
  • نگاه کردن به کلمات و کتاب ها به گونه ای که کودک نیز همین کار را انجام دهد
  • قصه خواندن به طور منظم
  • خواندن آهنگ و پخش موسیقی های کلام دار
  • انجام دادن بازی های مختلف با کودک و یاددهی کلمات در طول بازی

اگر والدین به تنهایی بتوانند ارزیابی اولیه ای را از کودک انجام دهند می توانند سریعتر لکنت زبان را درمان کنند. این ارزیابی اولیه مربوط به دقت در نقطه های عطف در کلام کودک میشود. منظورمان از نقطه های عطف این است که شروع و پایان کلماتی که کودک می گوید را بررسی کنید.

ندانستن معنی کلمات می تواند عاملی برای لکنت زبان باشد

آیا منشا به وجود آمدن لکنت زبان قابل شناسایی است؟

پزشکان به طور دقیق نگفته اند که چه چیزی باعث ایجاد لکنت زبان می شود. فقط برخی علائم و نشانه های محیطی توسط روانشناسان به عنوان عوامل ایجاد ناتوانایی گفتاری کودک معرفی شده است. مهمترین عاملی که باعث ایجاد لکنت در کودکان میشود عبارت است از: “انزوا”. کودکی که منزوی باشد و یا نوع شرایط خانواده به گونه ای است که کودک به صورت منزوی تربیت شود، قطعاً یکی از مشکلات او لکنت خواهد بود. یکی از نکات دیگری که باید مورد توجه والدین باشد نقاط ضعف کودک در تکلم است. در بعضی از کودکان امکان به وجود آمدن لکنت به صورت یک دفعه ای وجود ندارد. بلکه این کودکان در طول زمان که معمولاً نقطه شروع آن، نقاط ضعف در بیان کلمات است دچار لکنت می شوند.

رشد زبان کودک چند بخش دارد؟

برخی از کودکانی که دچار لکنت زبان شده اند با درک زبان مشکل دارند. اساساً همین مشکل در درک کردن زبان باعث میشود که رشد زبان در آنها به طور کامل اتفاق نیفتد. ابعاد مختلف درک زبان باید در کودک مورد توجه قرار گیرند و برای تکامل آنها تلاش کنید. بخش های مختلف رشد و درک زبان عبارتند از:

  • درک کردن آنچه که دیگران میگویند و یا به عبارت دیگر همان زبان دریافتی کودک
  • عدم توانایی شنیداری و مشکل در گوش ها
  • عدم درک و متوجه نشدن بعضی کلمات و معانی آنها

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *