یافتن دکتر ماهری که بتواند لکنت زبان را درمان کند سخت است. برای یافتن پزشک متخصص نیاز است تا معیارهای مختلفی را در نظر داشته باشیم. اولین موضوعی که در زمینه یافتن پزشک مطرح است مربوط به بیماری میشود. شدت بیماری و سن بیمار باعث می شوند که حساسیت مربوط به درمان افزایش یابد. یعنی امکان دارد که پزشک “الف” برای یک بیمار مناسب باشد ولی همان پزشک برای بیمار دیگری مناسب نباشد. علت تفاوت این موضوع در موارد مختلفی نهفته است که هرکدام را بررسی خواهیم کرد. به طور مثال اولین مسئله مربوط به مِتُد درمانی پزشک و شرایط بیمار می شود.
چرا تشخیص لکنت زبان مهم است؟
تشخیص لکنت زبان در روند بهبودی بیمار موثر است. پزشک متخصص گفتار درمانی باید بتواند نوع لکنت را به طور درست تشخیص دهد. پس اولین معیار مهم برای شناخت یک پزشک یا متخصص این است که تشخیص او را بررسی کنید. اگر تشخیص پزشک نادرست باشد، درمان انجام نمی گیرد و حتی تمرین های غلطی به بیمار داده میشود. این تمرین های غلط نه تنها باعث نمیشود که حال بیمار بهتر شود؛ بلکه امکان دارد قدرت تکلم بیمار را با خطر روبرو کند. گاهی اوقات والدین فقط تصور میکنند که برای کودک شان بیماری لکنت به وجود آمده است؛ حتی امکان دارد بزرگسالان نیز چنین فکری کنند. بر همین اساس آنها به پزشک مراجعه میکنند تا بتوانند بیماری خود را هرچه سریعتر درمان کنند. اما مسئله اینجاست که بسیاری از مراجعه کنندگان اصلاً دچار بیماری لکنت نیستند.
آیا می دانید چه مواردی را باید ارزیابی کنید تا بیماری لکنت زبان احراز شود؟ اولاً باید بدانید در زمانی که نتوانستید کلمه ای را به خوبی ادا کنید نیازی نیست نگران شوید که بیماری لکنت دارید. بلکه نیاز است تا در مرحله اول برخی موارد را بررسی و سپس به پزشک مراجعه کنید. مواردی که باید بررسی کنید عبارتند از:
- وجود سابقه لکنت زبان در خانواده پدر یا مادر
- ناتوانی در گفتار و بیان صداها که البته این موضوع بیش از شش ماه طول بکشد
- ترس یا اضطراب های شدیدی که سابقه ژنتیکی دارند
در صورتی که علائم بالا را ارزیابی کردید و در شما وجود داشتند، بیماری لکنت زبان دارید. برای این که بتوانید لکنت خود را درمان کنید باید به سراغ پزشک گفتار درمانی بروید.

پزشک گفتار درمانی چگونه بیماری لکنت زبان را برطرف می کند؟
برطرف کردن لکنت زبان توسط روش های مختلف گفتاردرمانی امتحان می شود. به طور مثال امکان دارد از بین بردن شرایط استرس برای نوجوانان به عنوان راه درمانی آنها پیشنهاد شود. معمولاً نوجوانان در زمانی که به دبیرستان می روند دچار التهابات و اضطراب های ناشی از مسائل مختلف می شوند. این استرس گاهی به اندازه ای زیاد می شود که باعث ایجاد شدن لکنت در دانش آموزان می شود. در بعضی موارد امکان دارد که بیمار در زمان گفت و گو هیچ مشکلی در قدرت تکلم نداشته باشد. اما زمانی که مرکز توجه قرار دارد و یا بخواهد سوالی را پاسخ دهد دچار لکنت زبان میشود.
کسانی که در زمان محاوره هیچ مشکلی در تکلم ندارند امکان دارد دچار لکنت زبان شوند.درگفتار درمانی با آنها تمرین می شود تا بتوانند قدرت تکلم خود را در هر شرایطی حفظ کنند. در برخی موارد که شرایط روانشناسانه ی بیمار حاد باشد علاوه بر گفتار درمانی باید مراحل روان درمانی نیز طی شود.
در گفتاردرمانی چه اقداماتی انجام میشود؟
تمامی اقدامات متخصص گفتار درمانی با توجه به شدت لکنت زبان انجام می گیرد. البته وضعیت بیمار به طور کلی ارزیابی شده و سپس با توجه به شرایط او اقدامات درمانی انجام میشود. معمولاً اقدامات درمانی پزشکان فقط در محدوده بیمار خلاصه میشود. اما متخصصان ماهر علاوه بر بیمار، شرایط و وضعیت خانواده او را نیز ارزیابی می کنند. بررسی وضعیت خانواده بیماران، به پزشکان کمک می کند تا فشار ها و استرس های مضاعف بیماران را شناسایی کنند.