در این مقاله به بحث درمان لکنت زبان ارثی می پردازیم. کودکان به صورت طبیعی از دو سالگی به بعد حرف زدن را شروع میکنند. در برخی کودکان ممکن است فرایند تکلم دیرتر آغاز شود. در این سن والدین باید به نحوه گفتار کودک توجه کنند. اختلال گفتاری لکنت در سن 2 تا 4 سالگی بروز می کند، حتی اگر در این سنین تشخیص داده نشود در دوران شروع مدرسه یعنی 6 تا 7 سالگی علائم آن کاملاً مشخص می شود. در این سن کودک در مدرسه با این اختلال در بین بقیه جلب توجه می کند و احساس خجالت زدگی را درک میکند. لکنت زبان باعث آسیب شدید روحی در فرد میشود .
درمان لکنت زبان ارثی
والدین دارای لکنت باید در گفتار خود بسیار دقت کنند، ممکن است کودک با تقلید از آنها علائم لکنت را بروز دهد. در لکنت زبان ارثی که جنبه ژنتیکی و مادرزادی دارد گفتار درمانی بسیار موثر است. گفتار درمانگر کلمات یا آواهایی که کودک در بیان آنها مشکل دارد را پیدا کرده و سپس نوع لکنت را بر اساس سیستم کلامی او مشخص می کند.
برای درمان لکنت زبان ارثی داروی مشخصی وجود ندارد و درمان مبتنی بر گفتار درمانی، توانبخشی و تمرین است. باید والدین به کودک مبتلا به لکنت توجه بیشتر و ویژه نشان دهند. برای تمرین های مکالمه وقت مشخصی در نظر بگیرند. مهارت های غیر گفتاری کودک مثل فوتبال، کاردستی و … را تقویت کنند. از سنین کم او را به جلسات گفتار درمانی ببرند تا زودتر درمان شروع شود و در سنین کودکی لکنت متوقف شود.

آشنایی با انواع مختلف لکنت زبان
به طور کلی چند نوع لکنت وجود دارد. برخی افراد هنگام شروع جمله دچار وقفه می شوند و بقیه جمله را راحت بیان میکنند. برخی دیگر حرف زدن را شروع میکنند و در وسط جمله دچار گرفتگی زبان و قفل شدن می شوند. وقتی شخص کلمه را اشتباه بیان می کند مثلا به جای قاشق به آن تاسق می گوید یا به جای یک کلمه، کلمه دیگری را در حرف زدن استفاده می کند این لکنت ناشی از سکته مغزی یا تومور است. افرادی که قادر نیستند «ر» را به خوبی تلفظ کنند و آن را به شکل «ل» بیان می کنند، مشکل در آناتومی زبان آنها است. بند زیر زبان آنها کمی جلوتر وصل شده و ارتعاش لازم برای تلفظ ر به وجود نمیآید. بنابراین درمان باید زود شروع شود تا مغز برای همیشه ل را به جای ر کد نکند.
درمان لکنت زبان در کودکی
برای درمان لکنت زبان ارثی باید کودک تمرین کند تا تمرکز کافی برای بیان درست کلمات را به دست آورد. در خانواده باید کودک بدون حس تحقیر راحت بتواند صحبت کند تا اعتماد به نفس صحبت در اجتماع را به دست بیاورد. برخی از انواع لکنت ها در اثر استرس به وجود میآیند و موقتی هستند و بعد از یک دوره متوقف می شوند. برای درمان و تشخیص نوع لکنت مراجعه به گفتار درمانگر لازم و ضروری است. در خانواده ای که پدر و مادر مبتلا به لکنت هستند باید حتما روی تلفظ کلمات دقت کنند تا کودک به تقلید از آنها دچار لکنت نشود.

ژن ها و لکنت زبان ارثی
طبق تحقیقات ثابت شده اگر در خانواده کسی لکنت داشته باشد تا ۷۰ درصد امکان بروز لکنت در نسل های آینده و سایر افراد خانواده وجود دارد. نوع لکنت در افراد خانواده با سابقه لکنت ممکن است متفاوت باشد. مثلاً یک نفر لکنت را با مکث های طولانی بین کلمات نشان دهد و دیگری مبتلا به کشیدگی باشد. نسبت اختلال لکنت در مردان بیشتر از زنان است. شدت لکنت در افراد یک خانواده یکسان نیست و ربطی به وراثت و ژنتیک ندارد.