لکنت زبان در هر یک از افراد متفاوت است. تمرینات لکنت زبان بزرگسالان برای تمامی حالات مختلف این اختلال نیز با توجه به شدت و علائم و شرایط هر فرد انجام می شوند. درمانی که به صورت قطعی و به صورت کوتاه مدت و به اصطلاح یک شبه بتواند لکنت را درمان کند وجود ندارد. اما گفتاردرمانگران برای درمان این اختلال اقدام به ارائه تمریناتی کرده اند که در روند درمانی بسیار موثر می باشند. در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
مهم ترین تمرینات لکنت زبان بزرگسالان کدامند؟
می دانیم که حدود یک درصد از کودکان مشکل لکنت زبان را تا بزرگسالی به همراه دارند. یا ممکن است افراد در بزرگسالی با این مشکل مواجه شوند. به هر حال تمرینات لکنت زبان بزرگسالان تا کنون تاثیرات مفید خود را در درمان به اثبات رسانده اند.
تمرینات لکنت زبان بزرگسالان را گفتادرمانگر با توجه به شرایط فرد و لکنت او ارائه میدهد. در ادامه تمریناتی که ممکن است به شما توصیه شود را اورده ایم وقرار است بررسی کنیم که آیا این تمارین صحیح هستند:
تمرین فک یکی از مهم ترین تمرینات لکنت زبان بزرگسالان
((حرکت فک و لرزش فک یکی از حالت های لکنت زبان است که در تمرینات گفتار درمانی کنترل فک یکی از تمرینات لکنت زبان بزرگسالان می باشد. باز کردن دهان به صورت کامل و چسباندن زبان به بالای دهان حرکت مهم در تمرین فک می باشد.))
شاید یکی از مطالبی که شنیده اید این مورد باشد اما باید بدانید این تمرین صحیح نیست.
تمرین مکث کردن
(( یکی دیگر از تمرینات موثر برای درمان لکنت زبان مکث کردن می باشد. بیان کردن گروهی از کلمات و توقف و ادا کردن برخی دیگر از کلمات خاص تمرین خاص این راهکار می باشد. به این صورت که فرد یاد می گیرد که در انتهای بیان کلمه توقف کند تا در وسط کلمه این مکث صورت بگیرد. ))
یکی از تمارین ” مکث کردن ” است اما نه با شیوه ای که در بالا نوشته شده است. شیوه اصولی، صحیح و موثر را گفتاردرمانگر در جلسه به شما آموزش خواهد داد.
تمرین تلفظ حروف
((تلفظ حروف های صدادار و یا حروف صدای بلند و واضح نیز از تمرین های مهمی است که تاثیر بسیار مهمی در درمان دارد. تداوم این تمرین قطعا تاثیر زیادی خواهد داشت.))
این تمرین نادرست است و اصلا کاربردی ندارد.
تمرین تنفس دیاگرامی/ تمرینات لکنت زبان بزرگسالان
(( یکی از تمرینات لکنت زبان بزرگسالان تمرین تنفس دیاگرامی است. به این صورت فرد دراز کشیده و زانو های خود را خم می کند و سر در وضعیت خوبی قرار می گیرد. یک دست بر روی شکم و دست دیگر بر روی قفسه سینه گذاشته می شود. سپس شکم خود را پر از دم می کند. دم کردن باید به آرامی صورت بگیرد. سپس به آرامی نفس خود را خارج می کند و این تمرین باید در روز حداقل سه بار تکرار شود. ))
نحوه تنفس صحیح در لکنت موثر است اما مطلب بالا به صورت کامل نحوه اجرایی که در درمان لکنت موثر باشد را توضیح نداده است.
تمرین گفتار آهسته
(( حرف زدن به صورت آهسته و آرام یکی از روش های خوبی برای کاهش لکنت است. یکی از تمرین های لکنت زبان بزرگسالان تلفظ اصوات به صورت آهسته می باشد. این تمرین را می توانید مقابل آینه انجام دهید و سرعت گفتار خود را کاهش دهید. ))
کاهش سرعت یکی از روش هایی است که در جلسات گفتاردرمانی به صورت صحیح به شما اموزش داده میشود اما روش بالا نادرست و با انچه در جلسات گفتاردرمانی خواهید اموخت متفاوت است.
تمرین آرامش و کاهش اضطراب
(( یکی از تمرین های لکنت زبان بزرگسالان، آرامش پیشرونده می باشد. کاهش استرس و اضطراب در زمان صحبت کردن از تکنیک های مهمی است که باید فرد در گفتار درمانی و جلسات مشاوره یاد بگیرد. شل شدن عضلات صورت و رفع علایم استرس از تمرین های مهم می باشد. به این صورت فرد با نشستن بر روی صندلی به آرامی شروع به صحبت می کند. در زمان صحبت کردن بر روی بدن تمرکز داشته باشید و به آرامی نفس بکشید. سپس به آرامی عضلات بدن را حرکت دهید و حتی می توانید از روی صندلی بلند شوید. پس از انجام هر حرکت نفس عمیق بکشید. ))
قطعا داشتن آرامش و کاهش اضطراب روی کاهش شدت لکنت موثر است اما تمرین بالا تمرین مناسبی نیست.
جمع بندی تمرینات لکنت زبان بزرگسالان
شامل تمرین های متعددی می باشند اما تمریناتی که درست و موثر باشند اهمیت دارند. ما متن فوق به بررسی تعدادی به صورت مختصر پرداختیم. هر یک از تمرینات صحیحی که گفتاردرمانگر ارائه می کند برای درمان لکنت زبان بزرگسالان بسیار تاثیر گذارند اما زمانی تاثیر مفید دارند که به صورت مداوم انجام شوند. در نتیجه برای درمان اختلال گفتاری لازم است تحت نظارت گفتاردرمانگر این تمرینات به صورت مداوم انجام شوند. تا بتوان نتیجه موثر این تمرینات را در لکنت زبان مشاهده کرد.