بروز لکنت زبان در بزرگسالان مسئله جدیدی نیست. با این وجود موارد و رازهای ناشناخته بسیاری در این باب وجود دارد. به عبارتی به طور دقیق نمیتوان علت و دلایل و راهکارهای قطعی درمان لکنت زبان در بزرگسالان را تشخیص داد. با این وجود گفتار درمانگر ها همچنان در صدد کشف علوم جدید در این زمینه هستند. یکی از درمانهایی که در این زمینه ارائه میشود انجام دادن تمرینات لکنت زبان بزرگسالان است. البته این تمرینات به تنهایی صورت نمیگیرند و باید با کمک گفتار درمانگر انجام شوند.
علل ابتلا به لکنت زبان در بزرگسالان چیست؟
ماهیت لکنت زبان در کودکان با ماهیت لکنت زبان در بزرگسالان متفاوت است. به عبارتی دلایلی که باعث ایجاد لکنت زبان در بزرگسالان میشود ممکن است با دلایل لکنت زبان در کودکان متفاوت باشد. علاوه بر این تمرینات لکنت زبان بزرگسالان نیز متفاوت است. از این رو میتوان ادعا کرد که وجه اشتراک بین لکنت زبان کودکان و بزرگسالان تنها کلمه “لکنت” است!
علت بروز لکنت زبان در بزرگسالان میتواند مربوط به مشکلات روحی و روانی ( لکنت روانشناختی ) باشد یا ناشی از آسیب های مغزی (لکنت نورولوژیک ). البته تعدادی از بزرگسالان از کودکی دارای لکنت بوده اند و این لکنت به علت عدم درمان تا بزرگسالی همراه آنها است از این رو تمرینات لکنت زبان بزرگسالان نیز روشهای بخصوصی دارد. برای مثال در لکنت زبان کودکان گفتار سیلابیک یکی از روش های درمان است اما در بزرگسالان گفتار سیلابیک اثربخشی زیادی ندارد.
با انجام تمرینات میتوان شدت این عارضه را کاهش داد. همانطور که میدانید مغز انسان شامل قسمت های مختلفی است. هر یک از این قسمت ها وظیفه های خاصی دارند. یکی از این بخش ها مربوط به کنترل گفتار است. حال اگر در شخصی مشکلات روحی و روانی ایجاد شود، ممکن است این بخش از مغز را مختل کند! نتیجه ابتلا به لکنت زبان است.
تمرینات لکنت زبان بزرگسالان چگونه است؟
تمرینات لکنت زبان بزرگسالان قواعد و اصول بسیاری دارد. اما همین اصول بسیار ساده هستند و پیروی از آنها پیچیدگی خاصی ندارد. به عبارتی هر فرد بزرگسالی به راحتی میتواند تمرینات لکنت زبان بزرگسالان را به خاطر بسپارد و مکررا آنها را تمرین کند. البته نوع و نحوه انجام تمرینات باید توسط اشخاص متخصص تعیین شود. به عبارتی انجام خودسرانه تمرینات لکنت زبان بزرگسالان ممکن است هیچ نتیجهای نداشته باشد. تنها مسئله مهم تداوم در انجام تمرینات است.
حال می خواهیم ببینیم تمریناتی که در ادامه آمده اند و گاها شما آنها ا میبینید صحیح هستند یا خیر؟

تمرین آهسته صحبت کردن
گفته می شود (( از سری تمرینات لکنت زبان بزرگسالان، آهسته صحبت کردن است. در این تمرین فرد باید آهسته صحبت کردن را تمرین کرده و کلمات را شمرده شمرده ادا کند. در حین اینکه آهسته صحبت میکند باید حواسش به تنفس هایش نیز باشد. تنفس ها باید عمیق و همگام با ادای کلمات باشند. برای انجام این تمرین بهتر است محیط های آرام و ساکتی را انتخاب کنید. انجام تمرینات در محیط های آرام و ساکت تاثیر بیشتری دارد. چرا که باعث میشود شخص تمرکز بیشتری روی تمرینات داشته باشد. )) این تمریت صحیح نیست. ما تمرین کاهش سرعت و الگوی صحیح تنفس را برای کاهش شدت لکنت داریم اما شیوه انجام آن به صورتی که در قبل گفته شده نمی باشد.

تمرین گفتگو با اعضای خانواده
(( خانواده محیطی است که میتواند فرد را در مسیر درمان لکنت زبان حمایت کند. یکی از این حمایتها ایجاد اعتماد به نفس در عضوی است که دچار لکنت زبان شده است. تمرین صحبت کردن با شخصی که دچار لکنت زبان شده است نه تنها اعتماد به نفس وی را افزایش میدهد، بلکه باعث میشود او سعی بیشتری در ادای صحیح کلمات و جملات به کار ببرد. در نتیجه تاثیر مثبتی بر روند درمان لکنت زبان خواهد داشت.))
یکی دیگر از توصیه های نادرست این مورد است. ما از اعضای خانواده به عنوان شریک تمرینی استفاده میکنیم نه راهکار تمرین!!
ضبط کردن صدا
(( ضبط کردن صدا از دیگر تمرینات لکنت زبان بزرگسالان است. این تمرین بسیار راحت است و پیچیدگی خاصی ندارد. کافیست به کمک گوشی موبایل صدایتان را ضبط کرده و سپس به آن گوش کنید. زمانی که با دقت تمام به صدای خودتان گوش میدهید میتوانید کلماتی را تلفظ شان برایتان دشوار است کشف کنید. سپس به سراغ تمرین همان کلماتی بروید که تلفظ شان برایتان سخت است.
برای انجام این تمرین میتوانید از مکالمه ها و کلماتی که به صورت روزمره استفاده میکنید شروع کرده و سپس به سراغ کلمات سخت تر بروید. ))
این تمرین نیز به این صورت صحیح نیست. از ضبط کردن صدا به عنوان فیدبک برای تمارین می توانید استفاده کنید و تمرین جداگانه ای نیست.