ما در این مقاله قصد داریم به بررسی علائم لکنت زبان بپردازیم. اما در ابتدا باید به یاد داشته باشید اصطلاح “لکنت زبان” یک اصطلاح رایج اما نادرست و اشتباه می باشد زیرا لکنت یک اختلال گفتاری است وهیچ ارتباطی با زبان به عنوان یک عضو از بدن ندارد. لکنت علائم مختلفی دارد برخی از این علائم، علائم اصلی هستند و برخی دیگر علائم ثانویه می باشند؛ که ما در این مقاله به بررسی این علائم می پردازیم.
در انتهای این مطلب اگر مشکوک هستید که کودک شما علائمی از لکنت را نشان می دهد می توانید یک ویدئوی سه تا پنج دقیقه ای از گفتار کودکتان تهیه نمایید و برای ما ارسال کنید تا به شکل رایگان توسط متخصصین درمان لکنت ما بررسی شود و به شما پاسخ داده شود.
لکنت یک اختلال چند فاکتوری است ( یعنی چندین عامل میتواند در ایجاد و بروز آن نقش داشته باشند. ) که معمولا با کشیده گویی، تکرار و یا قفل صدا، هجا ها، کلمات و یا عبارات دیده می شود. مشکل اصلی که در اختلال روانی دوران کودکی دیده می شود تکرار است.
از دیگر ویژگی های این اختلال جایگزین کردن کلمات، اجتناب از صحبت کردن، تنش عضلات و ماهیچه ها میباشد. بعضی از افراد از به میان اندازی نیز استفاده می کنند. علاوه بر این ها اضطراب و اجتناب از صحبت کردن از دیگر ویژگیهای این اختلال است.
علائم لکنت در دوران کودکی
معیار اول: وقفه هایی در روانی و زمان صحبت کردن که متناسب با سن کودک نیست که یک یا چند مورد از موارد زیر را شامل می شود:
- تکرار صدا یا هجا:
مثلا کودک به جای این که بگوید سلام میگوید س س س س سلام یا ب ب ب ب بستنی
- کشیده گفتن صدا ها:
سسسسسسسسیب به جای سیب یا ششششششلوار به جای شلوار
- به میان اندازی: اضافه کردن یک کلمه یا صدا مثل ” اِم ” یا ” خب ” و …
به طور مثال فرد میگوید: امروز اِم هوا سرد و بارانی بود اما من اِم چتر نداشتم.
- کلمات شکسته (مکث بین کلمات)
مثلا خو- خونه
- قفل های صدار دار یا بدون صدا
- طول و تفصیل در کلام ( جایگزین کردن کلمات برای اجتناب از گفتن کلماتی که در بیان آنها مشکل دارند ):
به طور مثال فرد در بیان کلمه بستنی مشکل دارد به جای این که در جمله از این کلمه استفاده کند درباره آن توضیح می دهد. مثلا می گوید ما دیروز یک خوراکی سرد و شکلاتی خوردیم همان که پر از مغز هست.
- کلماتی که با تنش های فیزیکی زیاد تولید می شوند
- تکرار کلمات تک هجا:
به طور مثال آخ- آخ- آخ- آخ دردم گرفت .
از این میان تکرار صدا یا هجا، کشیده گفتن صدا ها، قفل های صدار دار یا بدون صدا و به میان اندازی از علائم اصلی و به هم فشردن چشم ها، چشمک زدن سریع، تیک های صورت، تکان دادن سر، گره کردن مشت ها، تکان دادن فک و … از علائم ثانویه هستند.
از دیگر دلایل و نشانه های لکنت
علائم ثانویه رویکرد هایی آموخته شده هستند که فرد برای به حداقل رساندن شدت لکنت استفاده می کند و می تواند باعث افزایش ترس فرد دارای لکنت و خجالت او از صحبت کردن شود.
معیار دوم: این اختلال باعث ایجاد اضطراب و استرس درمورد صحبت کردن یا محدودیت های ناکارآمد ارتباطی، مشارکت اجتماعی یا عملکرد تحصیلی یا شغلی به صورت فردی می شود.
معیار سوم: شروع علائم در اوایل دوره رشد می باشد.
معیار چهارم: این اختلال با نقص گفتاری – حرکتی یا حسی، ناروانی مرتبط با خون ریزی مغزی ( مانند سکته مغزی، تومور، تروما ) یا شرایط پزشکی دیگر نسبت داده نمی شود. ( اختلالات ناروانی گفتار می تواند ناشی از نقص شنوایی، نقص حسی یا نقص گفتاری – حرکتی باشد.)